Radwegebenutzungspflicht

3 kommenttia artikkeliin ”Radwegebenutzungspflicht”

 1. En oikein ymmärrä, että missä kohdin laki eroaa Saksan ja Suomen välillä. Ylläkuvattu liikennemerkki (zeichen) 240 on sama Wienin tieliikenteen yleissopimuksen mukainen yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä kuin Suomen tieliikenneasetuksen liikennemerkki 423.

  Suomessa tosin mitään laatuvaatimuksia pyörätielle ei tietääkseni ole lakiin kirjattu. Suunnitteluohjeet, joiden mukaan vaikkapa yhdistetyn pyörätiejalkakäytävän pitäisi olla vähintään 3,5 metriä leveä, eivät ole tienpitäjää sitovia.

  Onko siis Saksassa laissa esimerkiksi kielletty käyttämästä pyörätien liikennemerkkejä ajoradan vasemmalla puolella? Sehän olisi tutkimusten mukaan hyvinkin perusteltua, koska onnettomuustilastojen perusteella ajoradan vasemmalla puolella kulkevalla pyörätiellä pyöräily on 4-12 kertaa vaarallisempaa kuin (ajoradalla) oikean puoleisen liikenteen mukaisesti.

  Tykkää

  1. Wienin sopimukseen en ole sen enempää perehtynyt, joten vaikea sanoa miten Suomen ja Saksan lainsäädäntö eroaa sen suhteen. Ajoradan vasemmalla puolella voi Saksassakin olla pyörätiemerkkejä mutta vain silloin, kun pyörätie on kaksisuuntainen. Sellainen järjestely on kaupungissa hyvin harvinainen. Suomessa asiasta tekee hankalan myös se (surullinen tosiasia), että pyörätie on käytännössä jalkakäytävä jonka reunalla on pyörätiemerkki. Ilman kylttiä ei yksinkertaisesti voi tietää, onko kyseessä jalkakäytävä vai pyörätie vai yhdistetty väylä. Saksassa pyörätien ja jalkakäytävän erottaa optisesti ilman merkkejäkin, joten kylttejä ei tarvita muuta kuin siellä, missä halutaan tuoda esiin pyörätien käyttövelvollisuus.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s